Kliknite i Provjerite stanje bodova:

PROVJERA STANJA BODOVA

Newsletter

Upišite se na mailing listu i putem e-maila primajte obavijesti.

Pratite nas na Facebooku

Osvrt na stručni skup „Vratimo porođaj ženama-vaginalni porođaj nakon carskog reza (VBAC)“, koji se održao 09.03.2019. na Sveučilištu Sjever

Stručni skup Vratimo porođaj ženama: vaginalni porođaj nakon carskog reza (VBAC) održan 09. ožujka 2019. na Sveučilištu Sjever u Varaždinu.

Drugu godinu za redom poklonili smo ženama, primaljama, medicinskim sestrama, fizioterapeutima i ostalim zdravstvenim djelatnicima edukaciju pod nazivom Vratimo porođaj ženama: vaginalni porođaj nakon carskog reza (VBAC).

I opet smo napunili dvoranu Sveučilišta Sjever, interes je bio velik, došle su trudnice, žene s djecom, primalje, medicinske sestre, doule, fizioterapeuti... To je potvrda da nam svima treba fali ovakva vrsta edukacije, gdje će se na jednom mjestu naći sve zainteresirane strane, koje će kroz razgovor i diskusiju iznaći što bolji način da se pomogne ženama kako bi svoj porođaj učinile najljepšim doživljajem.

Čuli smo iskustva i primaljski pristup trudnicama koje su u prethodnoj trudnoći imale carski rez iz Ljubljane, Varaždina, Zagreba, Čakovca, Zaboka i Koprivnice. Uglavnom su pristupi rodilji slični u svima našim rodilištima, uglavnom je to pitanje komunikacije na relaciji liječnik-pacijentica, no iz diskusije je vidljivo da se u tom dijelu otvara širok obim poslova i za primalju. Pomogla su iskustva kolegica iz Ljubljane, koje su predstavile svoj pristup u edukaciji i informiranju žena koje su imale carski rez kroz svoj nacionalni program, u kojem je sve točno propisano: kojim se ženama preporuča vaginalni porođaj nakon carskog reza te informirani pristanak koji žene prolaze u trudnoći sa svojim primarnim ginekologom i prije porođaja sa primaljom i ginekologom u izabranom rodilištu. Njihovo je iskustvo dragocjeno i svakako će nam pomoći u budućem radu.

Kroz predavanja raznih stručnjaka čule smo s kojim se sve problemima žene susreću nakon carskog reza, koliko je to za neke žene stresno razdoblje te kako i na koji način im možemo pomoći da se suoče same sa sobom i razrješe iskustvo prethodnog porođaja, ali i što mogu raditi kako bi pripremile ožiljak od carskog reza za slijedeći porođaj.

Kroz diskusiju se je iskristalizirala potreba kvalitetne pripreme trudnice za VBAC, upoznavanje s primaljama iz svoje lokalne zajednice te uspostava dobre komunikacije s njima, odabir rodilišta jednako kao i odabir tečaja pripreme za porođaj koji će trudnice koje su imale prethodni carski rez ohrabriti da pokušaju roditi vaginalno. Na jednak način treba raditi s trudnicama koje su prethodno imale dva, čak i tri carska reza. Bilo je dobro i poučno čuti iskustvo majke koja je nakon prethodna tri carska reza u varaždinskom rodilištu rodila vaginalno.

Jednako je interesantan bio prijedlog  o povezivanju i okupljanju na nivou lokalne zajednice sa ženama koje su imale iskustvo carskog reza i VBAC-a te stvaranje podržavajuće okoline, na način   da se, po uzoru na američka iskustva, osnuju grupe podrške koje će ženama pružati emocionalnu i neosuđujuću podršku, mjesto gdje će se majke osjećati shvaćeno i poštovano. 

To sve otvara razne mogućnosti primaljama u njihovom radu s trudnicama, rodiljama i babinjačama, kako u pripremi za porođaj, tako i u samom porođaju, ali i nakon njega. Ne bismo to smjele olako shvatiti. Žene nas trebaju, to javno govore svaki dan, a na nama je da im se približimo i pružimo korisne informacije i podršku kakvu one od nas u trudnoći, porođaju i babinju očekuju, trebaju  i moraju dobiti.

Erika Spirić bacc.obs., predsjednica PV Varaždinske županije

Osvrt na stručni skup „Vratimo porođaj ženama-vaginalni porođaj nakon carskog reza (VBAC)“, koji se održao  09.03.2019. na Sveučilištu Sjever Osvrt na stručni skup „Vratimo porođaj ženama-vaginalni porođaj nakon carskog reza (VBAC)“, koji se održao  09.03.2019. na Sveučilištu Sjever