Kliknite i Provjerite stanje bodova:

PROVJERA STANJA BODOVA

Newsletter

Upišite se na mailing listu i putem e-maila primajte obavijesti.

Pratite nas na Facebooku

Iz medija

"Kronično nedostaje primalja!"


Zbog kroničnog nedostatka primalja, u zemljama u razvoju godišnje više od milijun majki i njihove novorođene djece umre od posljedica komplikacija pri porodu koje bi se mogle vrlo jednostavno spriječiti, objavljeno je u petak u izvješću organizacije Save the Children.

U najnerazvijenijim zemljama svijeta više od polovine majki svoju novorođenčad rađa bez stručne pomoći - usporedbe radi, u Velikoj Britaniji jedan je posto takvih poroda. Oko dva milijuna žena u svijetu u trenutku poroda prisiljeno je biti potpuno samo, zbog čega svakodnevno umire oko 1.000 majki i oko 2.000 novorođene djece. Da bi se to spriječilo, bilo bi potrebno 350.000 primalja, stoji u izvješću udruge "Missing Midwives". "Nijedna rodilja u trenutku poroda ne bi smjela biti sama. A i nije sve tako zamršeno - rodilji je u tom trenutku potrebna osoba koja će znati na pravi način obrisati dijete ručnikom ili nečim sličnim, a potom ga udariti po leđima da bi mu pomogla pri prvome udisaju - takva osoba može spasiti djetetov i majčin život", rekao je direktor udruge Save the Children Justin Forsyth.

Od osam milijuna djece, koliko ih svakodnevno umre ne navršivši petu godinu života, svako deseto ne preživi ni prvi dan. Kada bi postojao dovoljan broj obučenih primalja koje bi točno znale koje je korake potrebno napraviti pri i nakon porođaja, broj smrtnosti kod novorođenčadi i majki smanjio bi se za trećinu u 68 zemalja svijeta u kojima su evidentirani najporazniji podaci o neonatalnom mortalitetu, također stoji u izvješću te se ističe kako se takva statistika može izbjeći. Neke od zemalja u razvoju bore se ili su već dobile potporu za provedbu programa za primalje. Primjerice u Afganistanu, zemlji s najvećim rizikom od neonatalnog mortaliteta, ali i smrti rodilja, broj uspješnih poroda kojima su prisustvovale obučene primalje povećao se sa šest na 19 posto u razdoblju od 2003. do 2006., izvjestio je Save the Children.(Hina/mš)

Izvor: Portal Poslovni savjetnik.com  - objavljeno 01.04.2011.
http://poslovni-savjetnik.info/svijet/kronicno-nedostaje-primalja?quicktabs_5=2