Kliknite i Provjerite stanje bodova:

PROVJERA STANJA BODOVA

Newsletter

Upišite se na mailing listu i putem e-maila primajte obavijesti.

Pratite nas na Facebooku

Iz medija

"Primalje ne mogu na posao ni u mirovinu"

Zatvorena rodilišta u Sinju, Imotskom i Makarskoj

Primalje ne mogu na posao ni u mirovinu

Djelatnice nisu proglašene tehnološkim viškom, iako nije jasno što će biti s rodilištima jer opremanje nije ni počeloZAGREB
– Petnaestak primalja iz proljetos zatvorenih izvanbolničkih rodilišta u Sinju, Imotskom i Makarskoj već četvrti mjesec sjede kod kuće i primaju osnovnu plaću, u očekivanju da će ministar zdravstva Darko Milinović u skladu sa svojim obećanjem do kraja godine opremiti rodilišta i osposobiti ih za ponovno otvaranje. Ministarstvo zdravstva ovih bi dana trebalo napraviti procjenu građevinskog dijela radova koja treba obaviti na zgradama zatvorenih rodilišta, a hoće li se do kraja godine, kako se očekuje, ove ustanove opremiti i kadrovski ekipirati, u ovom času nitko ne zna pouzdano odgovoriti.

Pravo na otpremninu

Neke od primalja, koje se nalaze pred mirovinom, pokušale su u međuvremenu riješiti svoj status, ali bez uspjeha. Pred mirovinom je pet od ukupno 15 primalja koje su kod kuće na »prisilnom« čekanju da im se opet otvore radna mjesta. Nezadovoljne su takvim statusom, jer ne znaju ni hoće li, ni kada, ponovno na posao, a plaća im, obzirom da ne rade, ovisi o dobroj volji poslodavca, odnosno resornog ministarstva.

Da su kojim slučajem, kako je to predviđeno zakonom, po zatvaranju rodilišta proglašene tehnološkim viškom, primalje bi po kolektivnom ugovoru imale pravo na otpremninu od 65 posto bruto plaće po godini radnog staža. U slučaju primalje iz Imotskog, koja bi sa 61 godinom života i 41 godinom radnog staža rado otišla u mirovinu umjesto da kod kuće čeka hoće li joj se ponovno otvoriti radno mjesto, otpremnina bi prešla iznos od 200.000 kuna.

– Pet primalja složile bi se da odu u mirovinu, ali ministar je odlučio da rodilišta nisu trajno zatvorena, i ako se steknu uvjeti za otvaranje, one se vraćaju na posao. Ni ja, ni župan ne možemo im dati otpremninu prije nego što se bude znalo što će biti s rodilištima – kaže Dragomir Petric, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. On priznaje da su se zaposlenice rodilišta našle u nezgodnoj situaciji, te moraju čekati rasplet situacije. Plaće su im zajamčene do kraja godine, a za dalje se ne zna, veli Petric, koji smatra da će najveći problem kod otvaranja ovih rodilišta biti medicinsko osoblje.

Nedovoljno liječnika

Prema onome što je u svibnju najavio ministar Milinović, Ministarstvo zdravstva sudjelovat će u opremanju i uređenju prostora rodilišta u Sinju, Imotskom i Makarskoj kako bi se zadovoljili zakonski uvjeti za rad, odnosno ustrojile operacijske dvorane u kojima će raditi anesteziolog. Županijskom Domu zdravlja, prema istom obećanju, do kraja godine isplaćivat će se ugovoreni iznosi za rodilišta, kako se ne bi dovela u pitanje isplata plaća zaposlenicima. Pitanje je hoće li rodilišta imati uvjete za rad u roku od tri mjeseca.

– Za tri rodilišta potrebno je devet anesteziologa, a u splitskom rodilištu fali ih deset. Ne znam gdje će pronaći te ljude. Osim toga, treba i toliko ginekologa, instrumentarki, tehničara – računa Petric, koji smatra da bi jedini pravi put bio angažiranje liječnika iz KBC-a Split koji bi dežurali u ovim rodilištima.

Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ

Izvor: Portal NoviList.hr - objavljeno 07.09.2010.
http://www.novilist.hr/2010/09/12/primalje-ne-mogu-na-posao-ni-u-m.aspx