Kliknite i Provjerite stanje bodova:

PROVJERA STANJA BODOVA

Newsletter

Upišite se na mailing listu i putem e-maila primajte obavijesti.

Pratite nas na Facebooku

Iz medija

"Sabor podržao izmjene Zakona o primaljstvu i primalje - asistentice"Zastupnici su u ponedjeljak podržali prijedlog izmjena Zakona o primaljstvu i složili su se da je Hrvatska, kada je riječ o usklađivanju s EU standardima, na vrijeme krenula i otvorila studij koji danas daje prve visokoobrazovane primalje.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Ante Zvonimir Golem kazao je kako se izmjenama zakona iz 2008., uz ostalo, definira odnosno razgraničuje djelatnost primalje asistentice, koja je dio tima, od primalje, koja može djelovati samostalno ili je voditelj tima.

HDZ-ov zastupnik Stjepan Milinković podsjetio je na dugu tradiciju primaljstva u nas koja datira iz 18. stoljeća, kad je održan prvi primaljski tečaj.

Prva škola u Rijeci osnovana je 1786., a s tamošnjeg stručnog studija danas nam stiže prva diplomirana primalja, kazao je Milinković.

SDP-ova zastupnica Tatjana Šimac Bonačić pozdravila je činjenicu što će diploma primalje ujedno značiti primalji i radnu dozvolu koja vrijedi u cijeloj EU.

Upitala je što će biti s 15 primalja nakon što su zatvorena rodilišta u Sinju, Makarskoj i Imotskom čime se, naglašava, smanjuje zdravstveni standard trudnica.

"Sinj neće ostati bez rodilišta", odgovorio joj je državni tajnik Golem i naveo kako se rodilište obnavlja i ponovno će raditi, baš kao i primalje.

Premda pozdravljaju jasnije definiranje djelatnosti i odgovornosti primalja, zastupnice iz redova SDP-a rekle su i kako treba razmisliti mogu li se liječničke kompetencije prepustiti primalji.

Državni tajnik odgovorio im je kako je u pripremi zakona sudjelovala primaljska struka, a kvalitetnija i bolja edukacija bit će dodatna mogućnost za primjereno promicanje profesije.

Napomenuo je kako je 2070 primalja dobilo i svoju Hrvatsku komoru primalja.

Iz prijedloga izmjena Zakona o primaljstvu jasno je definirano razlika između primalje - asistentice koja svoj naziv stječe završetkom srednjoškolskog obrazovanja za primalju - asistenticu i primalje koja svoj naziv stječe završetkom preddiplomskog studija primaljstva.

Ovakav način reguliranja dosadašnjeg obrazovanja primalja u Hrvatskoj svijetli je primjer ispravne usklađenosti sa odredbama koje definiraju Europa i njezine regulative što nije slučaj i sa medicinskim sestrama - tehničarima i novouvedenim petogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem.

Nitko još nije jasno odgovorio zašto se to nije moglo učiniti i u slučaju obrazovanja medicinskih sestara te uvesti novi naziv medicinska sestra / tehničar -asistent i ostaviti srednjoškolsko obrazovanje sestara na četverogodišnjem planu i programu obrazovanja, a ne izmišljati 5-godišnje programe obrazovanja koje osim što ne postoje nigdje u Europi, također nije ni sigurno hoće li iste uopće biti priznate od strane zemalja članica Europske unije.

U privitku možete pogledati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o primaljstvu, s Konačnim prijedlogom zakona.

Izvor: Portal Nurse.hr - objavljeno 13.12.2010.     
http://www.nurse.hr/novosti/novosti_hr_zdravstvo/sabor-podrzao-izmjene-zakona-o-primaljstvu.html?print