Kliknite i Provjerite stanje bodova:

PROVJERA STANJA BODOVA

Newsletter

Upišite se na mailing listu i putem e-maila primajte obavijesti.

Pratite nas na Facebooku

Iz medija

"Uredne trudnoće vodit će babice"

Kada su u varaždinskom rodilištu prošle nedjelje Anica Košćak i Zrinka Ričko-Vuković treći put postale majke, uz njih su tijekom cijelog poroda bile primalje Vesna Bednjanić i Alenka Blaži.

No, rođenje Paule Košćak i Tare Vuković nije bio poseban događaj samo za njihove obitelji, nego i za varaždinsku bolnicu. Iako dvije babice imaju bogato radno iskustvo, ovo su bili među prvim porodima na kojima su uz trudnice bile kao stručne prvostupnice primaljstva.


Jedini studij


Vesna i Alenka prve su primalje s višom stručnom spremom u varaždinskoj bolnici nakon gotovo punih 30 godina. Daljnje školovanje primalja nije bilo moguće tri desetljeća, sve do 2007. godine kada je Medicinski fakultet u Rijeci uspio osnovati stručni studij primaljstva. Dvije Varaždinke su među prvih pet diplomantica jedinog studija za primalje u Hrvatskoj, a školovanje je financirala Opća bolnica.

Visokoobrazovane primalje važne su za Varaždin, ali i cijelu Hrvatsku. - Danas primalje sa svojim obrazovanjem nisu na razini kakvu zahtijeva moderna Europa. Kod nas se još uvijek obrazuju na srednjoškolskoj razini, a Europska unija takav način školovanja primalja ne prepoznaje – pojašnjavaju Vesna i Alenka, kojima će novostečena znanja pomoći u radu, što za roditelje znači kvalitetniju skrb.

Promjene uskoro

Ističu da primalja nije ni liječnik ni medicinska sestra. - U hrvatskom nazivu je zapravo jasno vidljivo da je to osoba koja prihvati, primi novorođenče, a u narodu je zovu i babica. Primalja je osoba koja je uz ženu pri porođaju, a trebala bi biti uz nju i tijekom cijele trudnoće – navode. No ovo je važno zanimanje kod nas desetljećima bilo zanemarivano, pa danas uglavnom još samo naše bake točno znaju što rade babice, a dobro pamte i to da je za ženu, ako je trudnoća uredna, na porodu najvažnija upravo primalja.

U Europi je potpuno drugačije: primalje samostalno vode urednu trudnoću i porođaj, skrbe za novorođenče, a ako dođe do komplikacija, primalja pomaže kao dio zdravstvenog tima. Naš zdravstveni sustav već godinama ne prepoznaje takav oblik skrbi, pa trudnica svoju babicu upozna tek kad stigne u rodilište. Međutim, uskoro više neće biti tako, jer će naša zemlja s ulaskom u Europsku uniju morati mijenjati zakone.

- Našim prvostupnicama primaljstva u svakodnevnom se radu na prvi pogled ništa neće bitno promijeniti. Međutim, puni opseg rada i djelovanja primalje tek predstoji u budućnosti, jer slijedi usuglašavanje hrvatskih zakona s onima u EU. Očekivano je da će primalje uskoro voditi uredne trudnoće i porođaje te skrbiti za majku i novorođenče, za što se zalaže Hrvatska komora primalja – ističe Erika Spirić, viša primalja i glavna primalje rađaonice.

Napominje da će, s druge strane, trebati vremena kako bi buduće majke dobile osjećaj sigurnosti i stekle povjerenje u rad i samostalnost primalje.

Izvor: Portal Regionalni tjednik 7 plus  - objavljeno 07.12.2010.
http://regionalni.com/lifestyle/zdravlje/2930-uredne-trudnoe-vodit-e-babice